Support > Hjälpcentral > Allmänt > Vad gör jag om min hemsida har blivit hackad?

Vad gör jag om min hemsida har blivit hackad?

Idag är det tyvärr vanligt att man får sin hemsida hackad om man inte håller den uppdaterad.

Vanligaste anledningarna till att en hemsida hackas:
  • Utsatt hemsida / populärt mål (exempelvis polisen.se, politiska partier, kommuner m.fl).
  • Gammal version av CMS (Joomla 1.5 exempelvis).
  • Gammal version av komponent/plug-in till CMS.
  • Dåligt lösenord för ftp/e-post/login.
Vi kör dagliga sökningar på våra servrar efter skadliga filer. Får vi en träff vidtar vi åtgärder för att skydda våra kunder. Får man sin hemsida hackad är en risk att få sitt konto avstängt.

Hur gör jag för att skydda mig?

För att minska risken att bli hackad bör man följa dessa goda råd:
  • Använd ett avancerat lösenord.
    • Dåliga lösenord: gud12, mamma, fido, personnummer...
    • Bra lösenord: 9Ikj_1dgyE, 3-ruX3l!, B1gH0m3r091!
  • Uppdatera CMS, komponenter, plug-ins, script, formulär till senaste versionen.
  • Använd inte kod som inte uppdateras.
  • Ge inte dator- och e-postaccess till obehörig.
  • Använd antivirus-skydd i egen dator (Avast, AVG, Norton m.fl.).